marți, 4 ianuarie 2011

4 tipuri de gradini

   Fiecare gradina este diferita precum fiecare proprietar are alte idei, alte gusturi. Designul ei depinde foarte mult de cei care o folosesc si de felul in care va fi folosita. Lasand la o parte gradinile noastre simple, uneori chiar banale, in care deseori nu se poate citi nici un tipar dupa care sa fii fost creata sau cele in care predomina Thuja si scoarta decorativa, gradinile se pot impartii in mai multe tipuri, fiecare avand anumite caractere prin care se pot deosebi. Astfel enumar:

Wyken Hall Gardens, Suffolk
  • Gradini rustice - descrierea acestor gradini depinde de originea lor, deoarece in fiecare tara difera. La englezi se mai numesc si Cottage gardens si sunt gradini ce imbratiseaza stilul natural si necontrolat al cresterii plantelor. Deseori le veti intalni in preajma casutelor vechi si traditionale ce vor fi inconjurate de plante perene, anuale si bianuale precum si de straturi de legume si randuri de pomi fructiferi. La noi cea mai buna denumire a unei astfel de gradini este Gradina bunicii, aducand in cuprinsul ei un iz de ordine in culturi, asemenea celor rurale. Insa pe langa plante se pot intoduce si obiecte decorative  traditionale care sa se combine intr-un mod armonios cu compozitia florara si nu sa iasa in evidenta. Astfel de gradini necesita multa munca si nu sunt recomandate famililor cu copii mici sau animale, insa sunt foarte iubite de pasionatii de gradinarit carora le face placere sa-si petreaca timpul liber printre rondourile de flori..

Villandry pottrage, Franta
  • Gradina de legume - nume dat unei gradini a carui suprafata este ocupata intr-un mai mare procent, de legume si pomi fructiferi, iar dispunerea acestora pe suprafata de teren este facuta intr-un mod decorativ. Plantele cultivate pot diferii, insa ceea ce au in comun toate aceste gradini este formalitatea si simetria, care rezulta din natura culturii si farmecul vizual limitat, in special in afara sezonului. Randurile si rabatele de legume sunt limitate de borduri de Buxus sau ziduri scunde de lemn, piatra sau caramida, astfel incat compozitia sa fie mai accentuata, iar pentru un strop de culoare se vor folosi plante floricole precum Calendula, Tulipa, Lavandula, Flox sau Hortensia, Rosa, Lonicera fara a introduce plante exotice si iesite din comun. Si aceste gradini necesita un plus de efort si devotament, insa rezultatul lor este unul satisfacator si productiv.

    Vauxhall Gardens, Londra

    • Gradini pentru divertisment - astfel de gradini au fost folosite din vechi timpuri cand plimbarile  acompaniate erau printre cele mai iubite forme de distractie. In zilele de azi aceste gradini sunt amenajate la o scara mai mica. Terenul este folosit la potential maxim, iar suprafata este astfel impartita incat fiecare coltisor sa poate fii utilizat intr-un mod placut de proprietar. Astfel se pot amenaja terase cu masa si scaune pentru a manca impreuna cu familia si prietenii, iar langa sa se afle un gratar sau se pot plasa piscine si locuri ideale pentru citit. Spatiile pentru petrecerea timpului liber trebuie create si impartite astfel incat rezulttul final sa fie un ambient relaxant. Aceste gradini sunt ideale pentru cei ce petrec mult timp in birouri, iar acasa vor sa se bucure de aer liber, raze de soare si cantec de pasari   

      Olson Family Garden, St. Louis
    • Gradini familiale - precum ii spune si numele, aceste tipuri de gradini se adreseaza in special familiei detinatoare. Designul lor este mai greu de realizat deoarce trebuie luata in considerare schimbarea de-a lungulul timpului, odata ce copii vor creste. De acea compozitia ei trebuie sa fie flexibila si sa agreeze schimbarea. Locurile de joaca sa poata fii modificate in functie de perioada in care copii se afla, peluzele sa fie destul de mari, plantele alese sa nu produca ramuri spinoase, fructe sau orice alt organ otravitoar si sa nu atraga albinele si alte insecte periculoase, ce pot ataca copii. Un alt element ce trebuie luat in considerare este iazul sau fantana cu apa. Daca se insita in a avea un element de apa in gradina acesta ar trebui sa fie superficial sau protejat cu un grilaj deasupra apei. Gradiniile familiale au de obicei un design simplu ce poate fi si elegant, dar care sa aibe elemente ce atrag copii la joaca in exterior.

    Niciun comentariu: