vineri, 9 martie 2012

Cold frames - rasadnite!

     Rasadnitele sunt constructii simple, care se folosesc pentru cultura plantelor legumicole si, mai ales, pentru producerea rasadurilor. Ele sunt alcatuite astfel incat sa asigure o incinta izolata termic de mediul ambiant, capabila sa foloseasca in conditii minime sursa proprie de caldura si sa capteze maximul de energie radianta solara. Sunt construite din sticla si lemn.
     Clasificarea rasadnitelor se face dupa :

- materialul de constructie: rasadnite din lemn si din prefabricate de beton;
- materialul de acoperire: rasadnite acoperite cu sticla sau cu material plastic;
- pozitia fata de suprafata solului: rasadnite de suprafata, semiingropate, ingropate;
- sursa de incalzire: rasadnite cu incalzire biologica (gunoiul de grajd), cu incalzire termica (curent electric, abur, apa calda, aer cald);
- forma acoperisului: rasadnite cu acoperisul intr-o panta si in doua pante;
- gradul de mobilitate: rasadnite mobile, semimobile si fixe;
- temperatura realizata in interior: rasadnite calde (20-25°C), semicalde (15-20°C) si reci (8-12°C).
     Dar oricare ar fi tipul de rasadnita, aceasta trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte "tehnologice": sa fie durabila, usor de construit; sa utilizeze cat mai bine caldura si lumina; sa nu piarda caldura din interior; sa permita executarea lucrarilor in conditii ergonomice. Rasadnitele pot fi utilizate pentru producerea rasadurilor, dar si pentru cultura fortata a legumelor primavara, toamna sau iarna. 
     Dupa gradul de mobilitate rasadnitele se impart in:
- rasadnite mobile, la care tocurile sunt din lemn, utilizand un pat de gunoi de grajd (ce se schimba in fiecare an). Tocul rasadnitei este asezat pe un strat de gunoi de grajd de grosime diferentiata, dar totul la suprafata solului. Se folosesc pentru semanat si repicat, fiind construite cu o singura panta.
- rasadnite semimobile (semifixe sau semiingropate), montate deasupra unor santuri in care se introduce gunoiul de grajd. Constructia permite utilizarea unei cantitati mai mici de biocombustibil (cca 20%), si retinerea mai corespunzatoare a "caldurii" degajate de biocombustibil.
- rasadnite fixe (sau ingropate) sunt orientate cu latura lunga pe directia N-S (pentru a folosi mai bine lumina solara). 
     Din punct de vedere constructiv, pentru producerea rasadurilor sunt utilizate diferite tipuri de rasadnite. Astfel, pentru semanat sunt utilizate rasadnite (sere inmultitor) sau rasadnite cu o panta. Din punct de vedere constructiv, rasadnitele inmultitor sunt foarte diversificate, dar dupa opinia noastra rasadnita inmultitor cu cotlon este mai simpla si mai economica.
     Rasadnita inmultitor, incalzita cu cotlon, are suprafata construita de 63 m², iar suprafata utila 61 m² (46,3 m² parapete si 14,7 m² polite). Lungimea 24 m (21 m -3 m anticamera pentru incalzire si lucru), iar latime (interioara) 2,80 m. Constructiv-fundatia si zidaria sunt din beton sau caramida, constructia fiind executata la o adancime de 1 m (pentru a pastra caldura). Acoperisul este format din rame de rasadnita, prevazut cu o coama si capriori. In interior sunt amenajate parapete cu latimea de 1,10 m si la o inaltime de 0,85 m.
     Indiferent de conditiile meteo se obtin rasaduri in conditii optime si la costuri relativ reduse. 

     
Rasadnite inaltate






                                                       sursa: Realcedar


Rasadnite la nivelul solului


                                                        sursa: The gardener of Eden


                                                                                                       sursa: Docstoc.com

Un comentariu:

Mme. F. spunea...

Eu am tot căutat (dar probabil nu suficient :P) să înţeleg care e diferenţa dintre răsadniţele calde şi cele reci. Bine, pricep că e vorba de temperatura din interior, dar cum poate fi obţinută, controlată?