marți, 28 iunie 2011

Cottage gardens (gradini rustice) - partea II

    Elemente de design

Thatched Cottage, Micheldever
   Desi pentru ochiul necunoscatorului gradinile rustice prezinta o serie de paturi si/sau borduri create dintr-un amalgam de flori mixte plasate la intamplare, exista totusi anumite reguli ce trebuie respectate pentru a obtine naturalete, simplitate, frumusete si eleganta in paturile florale. Cottage gardens au fost create de-a lungul timpului imprejurul unei resedinte de locuit, aflate deseori in zona rurala si care aveau fatadele imprimate cu piatra sau caramida aparenta (un fundal ideal pentru proiectarea frumusetii florilor). Insa odata cu trecera anilor, oamenii au incercat sa cuprinda o parte din farmecul acestor gradini in spatiul lor verde, insa casele lor moderne nu au putut oferi acelasi efect. Casa este punctul focal al oricarui design. Stilul, marimea, materialele de constructie si chiar istoria acesteia vor juca un rol important in designul gradinii. Toate elementele vor fi corelate in functie de cladire.


   Structurile din cadrul gradinii au de asemenea un rol esential. Un alt element care poate fi observat la majoritatea gradinilor rustice este acel gard de lemn alb sau natural ce limiteaza gradina. In trecut acesta era folosit pentru a tine la distanta animalele; in design, el ajuta la definirea spatiului (ce se afla in proportie cu cladirea) si a carui stil o completeaza.

    Arcadele, jardinierele si umbrarele sunt deseori folosite pentru a accentua intrarile, portile, trecerile dintr-un compartiment al gradinii in altul, locurile de odihna etc. si sunt necesare pentru a oferi verticalitate. Stilul si materialul folosit pentru constructia lor trebuie sa se asemene gardului si sa completeze casa, desigur! Plasarea lor trebuie sa fie precisa pentru a intregi amenajarea.

    Cottage gardens sunt gradini destinate infrumusetarii spatiului, insa pentru a fi admirate mai mult in detaliu este nevoie de proiectarea unor alei care sa se integreze in design. Deoarece suprafata gradinilor rustice este mica, marimea aleilor se va raporta la aceasta. Daca gradina este privata, iar proprietarii sunt singurii utilizatori este de preferat ca alea sa fie ingusta; daca gradina este conceputa pentru a fi deschisa publicului (precum cele din Anglia), marimea alei trebuie raportata la 2 persoane. Aleile late au un caracter social, iar cele inguste unul personal. Deasemenea trebuie sa tinem cont si de utilajele pe care le vom folosi pentru intretinerea gradinii (roaba, carucior) si daca in familie sunt persoane cu dizabilitati. Materialele folosite vor influenta perceptia amenajarii. Acestea sunt numeroase si trebuie sa se asorteze cu celelelte elemente.

    Paturile florale sunt cele care dau caracter gradinii rustice, iar marimea acestora este cel mai important factor ce trebuie luat in considerare. Astfel: paturile inguste sunt cele mai practice, pentru ca pot fi intretinute cu usurinta; daca dorim sa amenajam un pat langa un gard de lemn si sa-l facem mai lat, este bine sa plasam plante inalte low-maintenance in fundal, plante inalte ce necesita o serie de ingrijiri in fata acestora si plante joase spre margine; o alta solutie pentru paturile late este formarea de carari inguste de intretinere printre acestea; paturile late sunt insa practice daca pot fi abordate din ambele parti.

    In aceste paturi florale nu se folosesc ingrasaminte chimice, ci compost organic. Acesta trebuie incorporat in pamant inainte de insamantare sau plasat imprejurul plantelor anuale si perene, permitand naturii sa-l introduca in sol cu timpul. Deoarece distanta dintre plante este mica, este bine sa aplicam un strat de mulci pentru a impiedica cresterea buruienilor.

    Plantarile din paturile florale se fac tinand cont de cateva principii:
  • in grup: se folosec mai multe specii de plante si se repeta pentru a crea un impact vizual mai mare (mai ales daca sunt "imprastiate" in design). Se folosec numere impare de specii pentru intretinerea unui  echilibru visual. Se evita folosirea unei specii unice in grupuri, cu exceptia cazurilor specilor masive ce echilibreaza compozitia;
  • culoarea: farmecul gradinilor rustice consta in combinatiile de culori. Acesta creaza armonie si echilibru si accentueaza puncte focale, creaza ritm si linii in design. Folosirea repetata a unei culori poate lega plantarea discordanta din gradina si formeaza unitate;
  • textura: este folosita pentru a sublinia frumusetea altor elemente. Utilizarea si amenstecarea unor plante cu texturi diferite pot oferi adancime si ritm, precum si unitate in design;
  • repetitia: trebuie folosita cu preponderenta pentru a crea armonie si pentru a adauga o linie vizuala ce conduce ochiul prin designul amenajarii.

Niciun comentariu: