luni, 11 iulie 2011

Planificarea unei borduri florale in functie de forma si textura!

Textura se refera la insusirile suprafetei unui obiect, insusiri care le putem atat vedea cat si simti. Forma se refera la aspectul si marimea unui obiect. Plantele pe care le vom selecta au atat forma cat si textura; lucru valabil si pentru alei, mulci, structuri si elemente decorative din gradina. Forma si textura sunt regasite in plantele individuale la fel ca si in masele plantate, mase care sunt alcatuite din grupuri de plante. Linia este dependenta de forma. Cand percepem conturul unei plante, flori sau plantatie in esenta percepem linii. Aceste linii creaza structuri diferite. Plantele cu linii puternice sunt deseori descrise ca fiind arhitecturale si se preteaza ca si elemente structurale in amenajare. Marimile si formele diferite de plante si elemente minerale creaza diferite planuri in gradina incepand cu orizontaliateatea, verticalitatea si adancimea. Cand aceastea sunt unificate corespunzator, vor crea un spatiu tridimensional functional.
Texturile si formele sunt deseori privite ca nefiind la fel de importante ca si culoarea si vor ocupa intotdeuna locul doi in amenajarea spatiilor. Aceasta modalitate de gandire este incorecta deoarce reprezinta principalul motiv al nereusitei unei amenajari. Pentru a crea un spatiu armonios forma textura si culoarea trebuie sa fie privite ca elemente echivalente ca si importanta. Forma si textura trebuie sa fie considerate la toate nivelele incepand cu frunza, ramuri, flori, fructe si scoarta si pana la forma si textura care este perceputa in momentul perceperii speciei individual sau in masa. Planta poate avea o textura foliara fina, dar o scoarta scorojita. Privite de aproape elementele proeminente sunt cele care dau nota generala texturala si imprimarea starii de spirit sugerata. De la distanata, lumina creaza efecte diferite asupra foliajului de culoare inchisa si deschisa si va sugera textura. Termenii pe care ii utilizam cand descriem o textura – fin, moale, aerat, delicat, ondulat, aspru, dur si proeminent – nu au conotatii masculine sau feminine, iar intr-o amenajare un echilibru intre acesti elementi de ying si yang sunt esentiali. O greseala frecventa in amanejari este utilizarea aproape in totalitate a foliajului cu texturi fine, ceea ce face ca gradina sa para slaba, nefocusata si lipsita de structura. Utilizarea texturilor proeminente, puternic evidentiate impreuna cu cele firave va crea contraste dinamice. Pentru a mentine amenajaraea in echilibru este necesara utilizarea unui numar mai mare de specii cu textura fina. Se recomanda utilizarea plantelor cu textura grosiera ca si un perete de proiectie pe care se vor ilustra specile cu textura fina .
Plantele cu textura fina refecta mai multa lumina motiv pentru care cromatica lor va fi mai intensa decat a speciilor cu textura grosiera. Ploaia are un efect similar asupra plantelor si asupra elementelor minerale creand o suprafata lucioasa cu o capacitate mai ridicata de reflectare a luminii. Texturile si formele sunt accentuate in amenjaraile cu o paleta cromatica limitata. Texturile sunt mai proeminente in lumina difuza ca si cea de la rasaritul sau de la apusul soarelui. Multe plante iubitoare de umbra au un foliaj cu texturi impresionante, astfel incat in momentul in care amenajam spatii umbrite se recomanda punerea accentului pe textura si pe forma si amplasarea importantei culorilor in care speciile infloresc pe locul doi.
Texturile si formele afecteaza felul in care vom percepe un spatiu. Plantele cu texturi fine vor da impresia de spatiu sau de adancime intr-o bordura in timp ce cele cu foliaj proeminent vor avea efectul opus. Formele, texturile si contururile proeminente vor cauza ca ochiul sa se opreasca asupra acestora. Specile cu astfel de trasaturi vor fi remarcate intr-un amestec fin. Atat plantele suculente cat si cele usor pubescente vor determina initiatiza vizitatorilor de a le atinge, astfel fiind atribuit un nou nivel de percepere a amenjararii. Prea multe lante cu textura grosiera este posibil sa cauzeze sentimente de anxietate.
O varietate mare de forme ale frunzelor. Formelor si habitatelor vor contribui la crearea diversitatii in gradina. Contrastul, echilibrul si perceptia acestor trasaturi vor crea armonia. Frunzele cu forma circulara sau cordata vor sugera o alta stare sufleteasca decat cea a frunzelor liniare sau lanceolate intalnite la marginea unei borduri. Florile aranjate in spice vor da o nota accentuata de verticalitate in timp ce florile asemanatoare cu cele de margareta vor da nota de orizontalitate. Combinarea acestor doua va duce la armonie.
Portul speciilor alese poate fi erect, conic, pendent, tarator, sferic, piramidal, cilindric sau iregulat. Formele semi-sferice vor determina atragerea atentiei spre partea inferioara a amenjaraii in timp ce formele erecte vor determina ridicarea privirii. Forma speciilor floricole alese se poate schimba de-a lungul sezonului de vegetatie. Formele neregulate creaza modele interesante de lumina schimband valoarea aparenta a culorilor din interiorul acesteia si creand suspans pentru privitor datorita unei forme mai complicate de perceput. Schimbarile treptate in ceea ce priveste forma creaza o tranzitie lina in interiorul bordurilor in timp ce introducerea unui elemnt puternic de contrast va determina crearea unui punct focal.

Niciun comentariu: