marți, 21 iunie 2011

Un proiect pe baza de culoare!

    Designul utilizat in aceasta amenajare, foloseste culoarea intr-un mod disciplinat si intr-o paleta restransa de nuante, adaugand diferite texturi si forme pentru a forma accente. Selectia florilor s-a facut atat in functie de culoare lor, cat si tinand cont de sezonul de inflorire. Culorile dominante din timpul primaverii sunt bazate pe nuante de albastru si violet si verde crud. Acestea creaza un efect calmant si sunt culori deseori folosite de-a lungul aleilor destinate plimbarilor. Nuantele calde, contrastante de galben, din primavara, si cele de rosu si portocaliu, predominante vara, sunt astfel organizate incat sa creeze in compozitie puncte focale uimitoare si stimulante. Aceste culori atrag privirea si indeamna vizitatorul spre descoperirea mai multor perspective. Tonurile calde de rosu si orange sunt regasite pe timp de vara si toamna si au un efect placut si linistitor asupra privitorului.


    Multe variatii de nuante tertiare sunt prezente in amenajare; preum albastru-violet, rosu-orange si galben-verzui. Nuantele de roz, alb si galben-orange se vor inlatura din schema cromatica. Pentru a pastra schema cromatica intacta de-a lungul anilor este necesar ca odata ce plantele isi formeaza semintele, acestea sa fie inlature. Foliajul plantelor joaca un rol esential in aceasta amenajare, asemeni florilor. Plantele ce sunt folosite pentru culoarea foliajului, vor fi ciupite in intregime de bobocii florali, inainte ca acestia sa-si etaleze florile albe. 



    Cand folosim culori precum rosu si verde, portocaliu si albastru sau violet si galben care sunt adiacente, acestea au puterea de a aprinde si scoate in evidenta fiecare culoare. Primavara sau vara, speciile de maci, precum Papaver nudicale “Red Sails”, cu flori rosii-portocalii, au un impact socant daca sunt plasate si inconjurare de plante cu frunzis in nunate diferite de verde. De asemenea vara, Tropaeolum majus “Tip Top Mahogany” isi creaza singur contrastul cu ajutorul frunzelor verzi-galbui si a florilor de un rosu intens, astfel culorile avand un efect puternic impreuna decat l-ar avea separat. 



Contrastul succesiv joaca un rol important. De exemplu, primavara culoarea violeta a speciei de Allium cristophii si a frunzelor de Heuchera “Plum Pudding”, este intensificata deoarece, inainte de a le descoperi culoarea, ochiul privitorului este incantat de galbenul florilor de Digitalis grandiflora si de cel galben-verzui al speciei de Alchemilla mollis. Efectul este consolidat prin alaturarea acestora.



Datorita folosirii unei palete limitate de culori, texturile si formele plantelor joaca un rol esential in design, iar echilibrul, contrastul si repetitia acestor doua elemente sunt considerate principale. Se poate observa ca in combinarea plantelor din amenajare, nu s-a tinut cont doar de portul acestora (verical si orizontal) si textura speciilor, ci si de suprafata individuala a frunzisului (neted sau aspru), forma frunzelor si marimea acestora. Iar daca se priveste de-a lungul bordurii, se poate observa texturile si formele variate, repetate pentru a crea armonie in amenajare. Aceste elemente ocupa o proportie placuta; formele mai indraznete ale arborilor, arbustilor si coniferelor, care adauga inaltime si stabilitate designului, sunt echilibrate de formele blande si texturile fine ale grupurilor de plante anuale, perene si de ierburi ornamentale. Folosirea acestor forme indraznete a avut scopul de a crea anumite puncte in care ochiul se poate odihni dupa o analiza atenta a bordurii. O proportie de aproximativ o treime forme indraznete si doua treimi forme rafinate echilibreaza compozitia. Aceasta proportie marita de plante cu texturi fine, confera bordurii un volum considerabil. 



Asemeni folosirii diferitelor culori in design, formele si texturile diferite creaza efecte vizuale diversificate. De exemplu, formele indraznete atrag privirea de la distanta, pe cand formele imblanzite si texturile fine sunt mai bine apreciate in momentul trecerii pe langa acestea. Texturile diverse si sofisticate sunt mai proeminente in momentul in care soarele diminetii isi revarsa lumina asupra bordurii.
Formele si marimile diferite ale speciilor folosite in bordura, formeaza un spatiu tridimensional. Formele contrastante, precum cele compacte si cele verticale, formeaza de asemenea un punct in care privirea este atrasa. Formele verticale sunt oferite de catre diferite specii, insa o nota particulara este oferita de catre Gladiolus “Violetta”, a carei flori verticale indruma privirea de la baza bordurii catre partea superioara, in timp ce se delecteaza cu culoarea, forma si textura florilor sale.


Un alt scop al acestui design a fost de a crea o gradina multi-sezonala. Cea mai abundenta perioada de inflorire este cuprinsa intre sfarsitul primaverii si inceputul verii, insa cu o structura puternica si un foliaj interesant, acesta este atragatoare tot timpul anului. Mixul de palete diverse ale plantelor creaza un interes infinit.

Niciun comentariu: