duminică, 11 iulie 2010

Un proiect de amenajare a unei piete!

     A trecut mult de cand n-am mai postat ceva, dar dupa o luna de stresiune plus o lucrare de licenta, imi ia inca una sa-mi revin. Sunt proaspata absolventa a masteratului de Urbanism din cadrul Facultatii de Arhitectura din Timisoara. :) Sunt de parere ca in meseria mea este necesar sa cunosti si detalii de urbanism pentru a putea aplica planuri la scara mai mare (asta desi unii sustin ca nu face parte din aria noastra si ca nu am avea ce cauta in domeniul lor, iar eu tin sa-i contrazic).
     Vreau sa va prezint lucrarea mea de dizertatie. Tema a fost studiul unei comunitatii si amenjarea unei piete in cadrul acesteia. Am urmarit crearea unui ambient specific pentru relaxare si legarea pieteti de promenada propusa de-a lungul malului Bega.  
     Piata se afla deasupra unei parcari subterane mari. Cuprinde o serie de activitati menite sa atraga populatia si sa ofere un spatiu ideal pentru socializare. In cuprinsul amenajarii se afla doua terase.
    O tersa de inaltime medie, mobilata cu mese si scaune. Este inconjurata de vegetatie de arbusti si plante floricole.
   Cea de-a doua terasa este inalta de 2.10m. Este astfel conceputa pentru a permite crearea unui punct de belvedere, cu perspective deschise spre Bega. Aceasta este mobilata cu banci si pegole.
   De-o parte si de alta a acestei terase s-au amenajat denivelari in trepte, pe suprafata carora s-au plantat arbori (pe cea mai inalta treapa), arbusti (pe treapta a doua si a treia) si plante floricole (alternativ).
     Arbori de talia I au fost amplasati doar pe margine pieteti, foarmand o perdea de protectie. S-au plasat mese si scaune si pe marginea terasei inalte. Vegetia de pe denivelarile terasei are rol dublu: de protectie si decorativ.
     Tin sa felicit toti colegii mei peisagisti, care au urmat cursul de urbanism cu mine, pentru toata straduinta pe care au depus-o in aceste proiecte si pentru faptul ca nu s-au lasat mai prejos decat colegii arhitecti. Bravo noua! :)

3 comentarii:

Vilhelm man spunea...

Interesant...si succes in continuare!

Roxana spunea...

Multumesc mult de urare! :)

Ovidiu CIUNGAN spunea...

...foarte fain...si felicitari pt absolvire :)