vineri, 17 septembrie 2010

Un nou proiect!

   Aceasta este o gradina contemporana publica. Contrar tuturor principiilor dupa care sunt create in momentul de fata spatiile verzi publice din tara noastra, proiectul meu merge pe conceptul: poftiti si pe spatiul verde! 
   Suprafata de amenajat este impartita in mai multe cadrane, care l-a randul lor fac parte din doua categorii: unele sunt inaltate la 50 cm pentru a putea fi folosite si ca loc de stat, iar altele sunt ridicate doar la 10 cm, pentru a se putea pasi pe iarba verde, spatiu unde se pot intretine diferite activitati.
    Sistemul de alei este organizat in functie de viteza de circulatie a persoanelor prin acea zona. Astfel, sunt alei perpendiculare marcate cu pavaj rosu, care indica cea mai scurta cale dintr-un capat al gradinii catre celalalt. Acestea se adreseaza acelora ce doar trec prin spatiul verde fara a se opri.
   Al doilea tip de alei este marcat de piatra naturala si reprezinta zona de plimbare, adresata celor doritori de recreere activa si de vizitare. Iar zona pentru recreere pasiva, este pavata cu granit si mobilata cu banci si se afla in limitele exterioare ale suprafetei si intre cadranele inierbate.
   Ca specii am folosit arbori de talia I si arbusti decorativi pentru a crea un cadru linistit si jocuri de umbre pe suprafata pavajului. De asemenea arborii inalti ofera spatii umbrite in locurile inierbate unde vizitatorii se pot relaxa.
   Pe suprafatele verzi se afla un modular din lemn masiv, sculptat astfel incat sa poata cuprinda locuri de stat amplasate in diferite pozitii si orientate care diverse puncte de interes.
   Mediul creat in acesta gradina contemporana sparge monotonia strazilor orasului si reprezinta o oaza verde in mijlocul unei jungle de ciment. Am cautat sa creez un mediu eco cu ajutorul arboilor ce pot absorbi CO2 din atmosfera si reduce zgomotul produs de vehicule.
   Am proifitat de faptul  ca limita sudica a spatiului este inchisa de catre blocuri, si am creat un loc cu terase pentru restaurante si cafenele, locuri de unde vizitatorii pot savura o cafea, un ceai si privi catre amenajare. Stiati ca verdele este cea mai odihnitoare culoare pentru ochi!?
    Iar ca un ultim element, am folosit spatiul unui cadran pentru a crea un spatiu de joaca destinat copiilor, pe care l-am mobilat cu diverse elemente de joaca.

Niciun comentariu: