marți, 23 noiembrie 2010

10 recomandari pentru pasionatii de gradinarit!

   Imi place lectura! In zilele de iarna cand gradina se odihneste, stau lipita de fereastra cu o cana de ceai intr-o mana si cu o carte in alta. Uneori ma relaxez citind o carte buna, deseori scrisa de marii clasici, alteori savurez paginile unei carti de garden design sau landscape architecture. Trebuie sa recunosc, am o manie de a cumpara cat mai multe carti de landscape si garden design, desi nu apuc sa le citesc pe toate. Nu ies dintr-o librarie fara sa cercetez toate cartile din domeniu.
   Dupa ce am vizitat cateva bloguri in cautarea unor recomandari de carti de lectura, am constatat ca majoritatea detineau liste cu carti preferate sau propuse. Si atunci mi-a venit ideea: am sa fac si eu o lista cu 10 recomandari pentru pasionatii de gradinarit! Si am inceput...

   1. The story of gardening - Penelope Hobhouse: o carte incitanta (si destul de voluminoasta) ce cuprinde tot ceea ce ai vrea sa stii despre istoria gradinaritului. Cartea descrie intr-o ordine cronologica, felul in care s-au dezvoltat ideile despre gradinarit incepand din Egiptul anilor 3000 i.Hr. si parcurgand apoi tari ca Italia, Franta, Spania, China si altele. Fiecarui tip de gradina ii este oferit un caiptol. Merita sa o adaugati in biblioteca dumneavoastra!

   2. 1001 gardens you must see before you die - Rae Spencer-Jones: as vrea sa parcurg acest traseu propus, nu doar cu aratatorul pe paginile cartii, ci si cu pasi voiosi spre fiecare gradina/parc. Cartea cuprinde o scurta descriere a 1001 gradini din intreaga lume (si spre surpinderea mea si din Romania). Cadrele capturate sunt incredibile si cuprind o bucatica din acel spatiu verde, ideal pentru a-ti face o imagine asupra ceea ce este acolo.

   3. The ultimate garden designer - Tim Newbury: am gasit aceasta carte pe rafturile librariei Carturesti si pur si simpul m-au mancat mainile sa o iau... si nu regret. In paginile sale am gasit o gramada de sfaturi in ale designului si zeci de exemple pentru orice tip de gradina sau orice fel de cerinta. Cartea este stucturata pe capitole destinate cate unui tip de gradina, iar fiecare tip de gradina cuprinde cateva exemple de proiecte detaliate minutios si exemplificate pe intelesul tuturor.

   4. Japanese gardens in a weekend - Robert Ketchell: recomand in special iubitorilor stilului japonez. Gradinile japoneze sunt deseori greu de inteles pentru unii si rau interpretate in amenajare de altii. Cartea de fata cuprinde proiecte mici ce pot fi realizate in unu, doua sau trei weekenduri. Fiecare proiect este descris in pasi si cuprinde o lista de echipamente si materiale necesare realizarii acestuia.

   5. Great gardens for kids - Clare Mattehews: dragi parinti, acesta carte este adresata voua cu dedicatie. Desi este mai putin cunoascuta, eu totusi v-o recomand, deoarce cuprinde proiecte destinate copiilor si care necesita implicarea celor mici in diferite activitati. Proiectele sunt simple si destul de interesante incat sa capteze atentia micutilor si sa le stimuleze creativitatea. Plus, sunt un hobby prefect pentru pariniti. :)

   6. Backyard blueprints - Daviud Stevens: este cartea care m-a inspirat atunci cand am nascocit numele blogului. In cuprinsul ei sunt descrise principalele elemente necesare in tehnica designului gradinii, insa prezentarea lor este minima. Pe langa imaginile deosebite ce exemplifica ceea ce autorul descrie, sunt intoduse si cateva detalii tehnice privind: scarile, cascadele, locurile de joaca s.a. Pentru o introducere in ceea ce inseamana garden design-ul cartea este potrivita... pentru studii mai aprofundate exista si alte surse de inspiratie.

   7. Container gardening - Joanna K. Harrison: carte destinata celora care le face o deosebita placere sa isi amenjaeze gradina, terasa sau balconul cu flori la ghiveci. Nu as fi crezut ca pot fii atat de multe lucruri de invatat despre gradinaritul in ghiveci, daca nu as fi cumparat acesta carte. Exista teorii intregi despre felul in care plasezi florile in ghiveci si apoi ghivecele in locurile portivite, despre concordanta dintre forma ghiveciului si cea a florilor si intre culorile acestora. Plus o multime de ideii, de combinatii pentru plantarile in ghiveci. Merita citita!

   8. How to garden - Peter McHoy: acesta este una dintre cartile care au la baza tehnicile de gradinarit. Ceea ce imi place in mod special, este structura acesteia, deoarece in cadrul a aproximativ 500 de pagini, autorul cuprinde o multime de informatii ajutatoare... precum: elemente de design, alegerea plantelor, clasificarea plantelor in functie de sol, de modul de folosire si locul de plantare, gradinaritul de-a lungul anului, plus date despre gradinaritul in interiorul casei.

   9. Paradise Tranfromes - Guy Cooper: daca sunteti interesati de gradinile secolului XXI si de modul in care autorii acestora le-au conceput, atunci acesta este cartea ideala. In cuprinsul ei veti gasi cele mai inovatoare si iesite din comun amenajari si cateva descrieri despre viata designerilor. Descrierile sunt succinte, insa fotografiile recompenseaza. :)

    10. Royal Gardens of Europe - George Plumptre: iar pentru cei ce iubesc clasicul le recomand acesta carte. Este o mica enciclopedie a gradinilor secolului XVII - XVIII, cu referire la gradinile regale. In cateva randuri sunt descriese amenajarile si chiar viata personalitatiilor monarhale ce au contribuit la crearea acestora.

   Spor la citit! :) 

4 comentarii:

Dan spunea...

Bună seara. Sunt mai începator cu grădinaritul şi nu am citit foarte multe din ce este scris în alte limbi. De aceea am o curiozitate: despre coacăzul negru se scrie ceva?

Roxana spunea...

Buna Dan! Din pacate coacazul negru (Ribes nigrum)este mai putin cunoscut si cultivat in strainatate. Ai sa gasesti date despre acesta in carti de genul: Fruit and Vegetables, The Fruit Expert sau The Medicine Garden (fiind si o planta medicinala), insa nimic concret. Daca esti pasionat de cultivarea acestei plante iti recomand sa intri pe www.blackcurrantfoundation.co.uk/.

Pici spunea...

Buna tuturor. Imi place foarte mult tot ce se poate imagina intr-o gradina. Pentru persoana mea gradinaritul este vindecator: elimina stresul, vindeca sufletul, uiti de toate necazuri si te face fericit. Va recomand sa lucrati in gradina daca doriti sa va aduca fericire.

Roxana spunea...

Salut! Ma bucur sa vad persoane cu atata entuziasm in ale gradinaritului. :) Sigur ca munca in gradina este privita altfel de fiecare persoana in parte. Sunt persoane: "Am avut o zi groaznica la birou azi, ma duc putin in gradina sa ma relaxez" si sunt persoane: "Am avut o zi groanica la birou azi... si m-ai trebuie sa sap si in gradina".