joi, 12 ianuarie 2012

Justice garden path

     Justice Garden Path este o alee ce strabate spatiul verde aflat in apropierea Centrului Regional de Justitie King County (King County Regional Justice Center). Aceasta splendida capodopera a fost creata de catre Lorna Jordan, o talentata artista ce s-a facut remarcata atata in domeniul peisager, cat si in cel sculptural.
     Crearea lucrarii s-a bazat pe 4 principii:
  • istoria agricola a localitatii Kent Valley;
  • contextul arhitectural clasic;
  • importanta crearii unei legaturi intre Centrul de Justitie si comunitate;
  • puterea de vindecare a unei gradini publice.
     Cadrul gradinii publice este folosit ca un mijloc de a suprima stresul acumulat in sistemul justitiar. Prioritar pentru comisie, comunitate si echipa de design a fost importanta crearii unei intrari frontale ce nu incurajeaza zabovirea. Insa artistul a dorit sa continue vechea traditie a peluzei folosite ca spatiu de intalnire. 
     Lucrarea consta in doua alei ce se intrepatrund, gradini circulare cu plante perene, arbori si o pergola acoperita cu plante urcatoare. Cele doua alei formeaza o impletitura ce leaga cel mai important centru civic de comunitatea din centru orasului. Amintind de un ornament clasic numit "plait-band" (banda impletita), aleile completeaza arhitectura formala a cladirii. Aleea principala de caramida simbolizeaza latura civilizata "imblanzita" a naturii oamenilor, in timp ce aleea de lespezi reprezinta latura "salbatica", individualistica. Aleile converg spre o serie de spatii circulare plantate care infatiseaza arome imbietoare si explozii de culoare si textura.
     Pergola din cel de-al treilea spatiu plantat asigura o legatura spre mostenirea agricola a localitatii Kent. Fabricata dintr-o serie de stalpi curbati, aceasta este inspirata de omiprezentele "hop poles" (stalpi de ptelea) ale White River Valley.







Sursa:  Lorna Jordan

Un comentariu:

Claudia spunea...

E foarte interesanta gradina. Continua sa ramina decorativa si vazuta de sus. Iar pavajul din pietre (stepping stones) e foarte frumos combinat cu pavajul turnat. O bijuterie de gradina, ce mai!