vineri, 2 martie 2012

Belvedere Viena!


     Belvedere, aflat in inima orasului Viena, este mai bine cunoscuta pentru colectile de arta si muzeele sale decat pentru gradinile inconjuratoare, care sunt o combinate unica intre barocul francez si manierismul italian. Ceea ce pare a fi o gradina unitara, se dovedeste a fii de fapt o serie de gradini mai mici care se sustin una pe alta. In capatul de sus al intinderii inclinate se afla Belvedere superior, iar la capatul de jos - Belvedere inferior. Intre cele doua gradini se ridica un zid inalt ce le separa si leaga in acelasi timp, marginit la ambele capete de catre o serie de scari si rampe neobisnuite (construite pentru calesti trase de cai), amplasat in centru asemeni unui fundal pentru cascade si fantani magnifice.
     Gradinile sunt compacte si complexe, spatiul fiind astfel manipulat incat suprafata acestora sa para mai mare decat este. Construite pentru printul Eugen de Savoy in 1700 - 1723, designul gradinii urmeaza principiile oferite de catre cea mai bine vanduta carte de design de gradini din acea perioada: La théorie et la pratique du jardinage de Dezallier d'Argenville. Tema propusa, una dintre favoritele printului Eugen, a fost celebrarea victoriilor, bataliilor si a eroilor de rabzoi. Hercule, Apollo, Neptun, isi fac simtita prezenta sub forma de statui aflate in compozita unor elemente acvatice plasate in gradina.
     Numele de Belvedere - putand fii tradus ca "o priveliste minunata" - este adecvat deoarece de pe terasa superioara se poate zari o parte din orasul Viena, asemeni unei panorame magnifice. Insa gradina nu a fost deschisa publicului, accesul fiind permis doar pe portile principale, ea fiind ingrijita de catre printul Eugen caruia ii facea placere sa gradinareasca.

info: 1001 gardens you must see befor you die





















Niciun comentariu: