duminică, 21 martie 2010

Analiza terenului!

     Inainte de a proiecta o gradina, trebuie luate la cunostiinta o sumedenie de elemente ce formeaza caracterul acelui teren. O analiza indetaliata, face ca amenajarea sa fie una de succes si longeviva.
     Se va studia traiectoria soarelui deasupra terenului, ea influentand spatiul unde pot fi amenajate terasele, locurile de odihna sau unde se vor desfasura anumite activitati in gradina, astfel incat omul sa nu sufere din cauza caldurii si a insolatiei. Cunoasterea acestui element este importanat si pentru a decide unde se vor planta specii iubitoare de soare si cele ce indura umbra. Jocul de umbre intr-o gradina este considerat tot un element de design, astfel se pot plasa obiecte sculpturale pe peluza, care la o anumita ora schiteaza figuri pe suprafata verde. Pe mine ma impresioneaza felul in care razele soarelui patrund in coroana unui arbore, aratand ca mii de luminite, iar cand coroana se leagana in batatai vantului, jocul acestora este uimitor.
     
     Elemetele deja existente pe suprafata terenului sunt cele care dicteaza modul de amenajare. Cele mai importante sunt casa, gardul si vegetatia deja existenta, ce poate fi pastrata sau inlaturata partial. Exterminarea totala a vegetatie nu este o optiune! Tot in cadrul acestor elemente este inclus peisajul inconjurator. Un teren aflat intr-un loc degradat, necesita multa atentie. Pentru a forma un habitat interior placut, trebuie mascate minusurile exterioare lui.
     Suprafata terenului este cea care permite sau nu amplasarea anumitor elemente. Un teren in panta este ideal pentru formarea unor terase si amplasarea unor scari, pe cand un teren plat lasa impresia de continuitate, iar pentru a-i masca monotonia, se pot amplasa alei serpuite, partial ascunse de vegetatie, obtinand astfel un efect surpriza. Opinia mea este ca, o cascada pe un teren plat este un lucru cat se poate de nefiresc. Sunetul apei in cadere se poate obtinde si cu ajutorul fantanitor arteziene. 
     Textura si structura solului trebuie studiate cu multa atentie. In functie de acestea se vor alege plantele. O gradina tanara si odihnita prezinta un sol bun, care rareori trebuie suplimentat cu ingrasaminte organice. Insa in cazul in care acea gradina a suferit mult in timpul constructiei casei si are solul batatorit, plin de resturi de materiale de constructii, necesita de doua ori mai multa munca. Trebuie luat la cunostiinta si pH-ul solului, care poate fi acid sau alcalin si va necesita imbunatatiri prin aplicarea de amendamente.
     Privind toate aceste caractere ale terenului, putem trage concluzia ca gradinile urbane sunt cele mai dezavantajate. Indiferent de pozitia lor in oras ele prezinta lipsuri, iar daca nu sunt amenajate corespunzator pot devenit chicioase. 

Niciun comentariu: