luni, 22 martie 2010

Guerrilla gardening - political gardening!

     Cati dintre voi ati auzit de Guerrilla gardening!? Eu abia saptamana trecuta am aflat la facultate de ei. Este un tip de organizatie non-profit ce urmareste imbunatatirea peisajelor urbane, unii numesc acest tip de actiune - urban revolution
     Despre ce este vorba? In mai multe tari, in diverse orase se strang grupuri de tineri si nu numai ce organizeaza plantatii pe diferite spatii verzi deteriorate sau neingrijite din oras. Toata activitatea are loc noaptea si este considerata ilegala. Suprafetele amenajate nu le apartin si nici nu au contracte cu primaria sau cu cei carora le apartine terenul. Este un tip de vandalism placut. :)
     Am gasit scris ca cea mai insemnata desfasurare a grupului a avut loc in mai 1996, cand acesta a fost format din 500 de membri impreuna cu organizatia The Land is Ours, au ocupat un spatiu nefolosit de 53.000 mp ce apartineau companiei Guiness aflata pe malul raului Thames in sudul Londrei. Intentia lor a fost de a atrage atentia asupra lipsei locuintelor cu pret convenabil si a degradarii mediului urban.  O comunitate a luat nastere in acest loc. I s-a dat numele de Pure Genius!! Au trait acolo timp de 5 luni jumatate, apoi au fost evacuati. (mai multe pe: http://www.tlio.org.uk/campaigns/wandsworth/whaapp.html#contents)
     Ce mi-a placut foarte mult a fost reteta de creare a bombelor cu seminte (seed bombs). Aceasta este una din ideiile nastrusnice inventate de membrii organizatiei in scopul de a "planta", in cadrul unui teritoriu ingradit si neaccesibil, dar la fel de respingator ca si aspect. Se amesteca 4 parti argila, cu o parte compost si o parte seminte de flori. Se adauga apa, putin cate putin, apoi "aluatul" se strage in mana pentru a se lega si se imparte in mai multe bile. Se lasa sa se usuce la soare. Bombs away! :)
     Se incerca crearea de conexiuni in mai multe tari. S-a creat chiar si un forum in care se poate lua legatura cu alti gradinari guerrilla din lume. Intrati pe http://guerrillagardening.org/community/index.php si va convingeti ca se pot face schimbari plecand de la un om si o simpla idee. 

Niciun comentariu: