vineri, 26 martie 2010

Community gardening - o alta viziune asupra spatiului!

     De cate ori trecem prin fata blocurilor vechi si vedem un petec de verdeata, ingradit de un gard viu de Ligustrum sau buxus!? Unele sunt mai ingrijite, altele sunt lasate in paragina. Am intalnit spatii frumos amenajate cu flori, altele cu putina verdeata, unele sunt cultivate cu legume sau sunt ingradite si acoperite cu gazon. De obicei o singura persoana se ocupa de ingriirea lor, vecinul de la parter sau un alt vecin pasionat de gradinarit. Grav este faptul ca persoana in cauza, odata cu amenajarea locului, isi declara o anumita autoritate asupra lui.
     Stiu cat de mult sufeream cand eram copil din cauza acestor dispute. Intre blocuri exista un spatiu destul de mare pentru joaca noastra. Odata a fost amenjat cu balansoare si tobogane, iar noi ne pierdeam vremea in mod placut. Cu timpul, acestea au inceput sa dispara si sa ia forma unor stalpi de sustinere a gardului ce imprejmuia gradina, nou aparuta, a vecinului de vis-a-vis. Tot mai multe astfel de "gradini" au luat amploare, spatiul nostru micsorandu-se semnificativ. Pana la urma ne-a fost interzisa joaca si in locul ramas liber, deoarece considerau ca puteam distruge cultura cu mingea sau rupe florile pentru a ne face cununita.
     Mai jos gasiti un bun exemplu de gradina "particulara" intalnita in jurul unui bloc. E ciudat cum omul a fost destul de civilizat incat sa-si puna un cos de gunoi langa banca, desi nu a are simtul proprietatii.... cele doua fiind desigur luate dintr-un spatiu public.  :P
    
     In America, Australia, Canada, Spania exista asa numitele Community Garden. Pe o bucata de pamanat libera, aflata in spatiul urban sau rural, sunt cultivate fructe, legume si flori de un grup de oameni pasionati de gradinarit si care ar dori ceva mai frumos de la orasul/satul lor. Unele spatii sunt astfel amenajate incat sa ofere un loc de odihna. Terenul poate avea dimensiuni diferite si poate fi folosit de catre populatie pentru a-si cultiva legume sau fructe, pentru consum propriu. Exista o serie de beneficii intr-o astfel de activitate: imbunatateste calitatea vietii, stimuleaza interactiuni sociale, infrumusefeaza locul, produce hrana, ajuta bugetul familial, creaza oportunitati pentru recreere si relaxare etc. (http://www.communitygarden.org/)
     Cu o organizare mai buna a spatiului si un interes mai mare a locatarilor, si la noi in tara s-ar putea forma astfel de comunitati. Totul se poate face prin voiinta si intelegere.

Niciun comentariu: