marți, 16 martie 2010

Despre culoare in gradina!

     Culoarea este o insusire naturala proprie tuturor obiectelor din lumea ce ne inconjoara. Ea influenteaza starea omului in functie de nuanta, de ton si de combinatiile dintre ele. Fiecare culoare este perceputa in alt mod de ochiul omului. Unele studii au aratat ca ochii de un colorit diferit sunt atrasi de culori diferite. Astfel:
  • persoanele cu ochi albastrii apreciaza gama de albastru, verde-albastrui, violet temperat, alb, negru cu albastru, gri-albastrui;
  • persoanele cu ochi caprui prefera nuantele de rosu, roz, brun-rosiatic, oranj-rosu, carmin-violet, verede-smarald;
  • persoanele cu ochi verzi sunt atrasi de nuantele de galben, verde-galbui, oranj-galbui, alb, negru si gri;
     Culorile sunt clasificate in 3 grupe: primare (rosu, galben, albastru), secundare (oranj, verde, violet) si tertiare (rosu-oranj, rosu-violet, albastru-violet, albastru-verde, galben-verde, galben oranj). Calitatea unei culori este influentata de lumina. Lumina este un element indispensabil pentru perceptia culorii.
      
     In gradina culoarea este cea care prezinta cel mai mare interes. Odata cu trecerea fiecarui anotimp aceasta se schimba, de la veredele crud de primavara, la explozia de culori din vara, trecand la auriul frunzelor in toamna, si sfarsind cu albul stralucitor la zapezii. Inainte de a amenaja un rondou sau chiar o bordura de flori este bine sa cautati surse de inspiratie: o fotografie, o pictura, un wallpaper, orice element ce va face placere in a-l privi. Puteti copia combinatia de culori preferata si a o folosi in amenajare dumneavoastra. 
     Pentru a avea o combinatie reusita, trebuie sa luati la cunostiinta schimbariile pe care planta le sufera odata cu trecerea timpului. Sa luam de exemplu un mesteacan (Betula pendula): in primavara frunzele tinere au o nuanta de verde crud, care in lumina soarelui par putin transparente; apoi in vara culoarea lor se inchide si frunzisul se indeseste, intunecand coroana; pe timp de toamna, cand procesul de fotosinteaza inceteaza, frunzisul are o culoare auriu-galbui placuta la privire; iarna, in lipsa frunzelor, trunchiul si siluatea arborelui sunt elementele decorative. 
     Anumite combinatii de culori pot crea stari diferite in gradina. Daca plantati roz, mov sau albastru pastel, puteti introduce culori neutre precum alb sau gri pentru a obtine un efect placut si mai putin strident. Intr-o gradina unde se gasesc culori neutre, se pot adauga plante cu diferite nuante de verde inchis pentru a crea o atmosfera placuta intr-o zi de vara. Ca sa adaugati putina caldura in amenajare, introduce-ti putin crem sau galben-unt. 
     Daca doriti o amenajare mai vesela, alegeti nuantele mai tipatoare de galben, auriu, oranj sau rosu. Insa folositi rosu in cantitati mai mici,  deoarece de o suprafata prea mare el poate deranja privirea. Se pot aplica diferite artificii pentru a scoate o culoare in evideta. De exemplu pentru rosu, un fundal de verde inchis poate potoli culoarea, pe cand unul de verde deschis il scoate mai mult in evidenta.
     Nu evitati a da gradinii dumneavoastra putina culoare. Desi florile necesita mai multa munca decat o peluza sau niste conifere, ele va vor recompenseaza inveselindu-va peisajul. 

Un comentariu:

Unknown spunea...

Roxana, Luciana - Lus Landscape Design - s-a inscris in comunitatea Blog Director de Gradinarit. Am vazut ca si tu urmaresti blog-ul si iti multumesc pentru ca l-ai adaugat in blogroll. Nu vrei sa te inscrii si tu? Daca da, astept un mail pe adresa blog.director.gradinarit [at] gmail.com. Multumesc!