vineri, 23 iulie 2010

Cum reducem cheltuielile cu ajutorul arborilor!?

   O gradina amenajata corespunzator poate oferi, pe langa o atmosfera linistita si un loc de relaxare, diverse beneficii economice. Arborii plasati in mod corect pe suprafata gradinii si in apropierea casei, pot ajuta la reducerea costurile de incalzire intr-un procent de pana la 25%.
    Pe timp de iarna, atat soarele cat si vantul afecteaza temperatura din interiorul casei. Razele soarelui ce strabat ferestrele orientate spre sud, pot incalzi partial incaperea si reduce energia consumata pentru incalzire cu 5%. Vanturile reci ce bat asupra peretilor exteriori, scad temperatura si cresc cheltuielile cu 25-40%.
    Pe timp de vara, caldura nedorita patrunde in camin atat prin pereti si acoperis, cat si prin ferestre, ceea ce face pastrarea unei temperaturi moderate in interior, imposibila.
     Pentru a atenua efectele nedorite, se poate apela la perdelele de protectie din arbori, pentru a bloca vanturile reci de iarna si pentru a permite brizelor de vara sa treaca. Daca plantarea arborilor se face in masa, atunci si umbra oferita de acestia se va mari, iar suprafata aflata dedesubt va avea o temperatura mai scazuta fata de cea din atmosfera.
    Deoarece ferestrele orientate spre est si vest sunt cele ce absorb cea mai mare energie solara pe timp de vara, se recomanda plantarea unor arbori cu coroana deasa in apropierea acestora. Astfel caldura va fi atenuata si incaperile umbrite.
    Insa contrar acestor indicatii, se recomanda evitarea blocarii ferestrelor orientate pe sud, pentru a permite razelor solare sa patrunda in incapere pe timp de iarna.

Niciun comentariu: