joi, 19 august 2010

Paturile inaltate (Raised beds)

    Am avut ocazia sa studiez in copilarie un tip de cultura folosit de catre bunica mea pentru a obtine rasaduri de rosii, ardei, busuioc si altele. Este un tip de pat inaltat deasupra nivelului solului. Era compus din doua straturi, unul de gunoi de grajd nefermentat acoperit de un altul de pamant de gradina. Cand gunoiul incepea sa fermenteze emana caldura in sol, iar semintele porneau mai devreme in germinatie. Conceptul este deosebit de interesant, tinand cont ca acesta structura simpla este asemeni unei sere. 
   In ziua de azi aceste paturi inaltate sunt folosite de catre proprietarii de gradini a caror sol este deosebit de sarac sau nepotrivit pentru tipul de cultura dorit si necesita o serie de lucrari si timp si bani pentru a-l indrepta. Dar acest lucru nu este o regula. Ideea de pat inaltat este apreciata deoarece cultura plantelor se face mai usor si mai curat.
   Paturile inaltate pot avea diverse dimensiuni, insa inaltimea este cea mai esentiala. Acesta trebuie reglata in functie de tipul de cultura. O inaltime mai mare poate scuti gradinarul de la efortul de a se apleca si indoi. 
   Paturile inaltate pot fi construite din diverse materiale (lemn, metal, piatra etc) si sub forme diferite, insa trebuie evitat lemnul tratat ce poate contine substante toxice ce pot fi eliminate in sol si absorbite de catre planta. 
     Exista o serie de avantaje pe care paturile inaltate le pot oferi:
  • structura si textura solului se poate modifica cu usurinta;
  • deoarce gradinarul nu paseste pe suprafata solului, acesta se mentine afanat, iar radacinile se dezvolta cu usurinta;
  • drenajul este mult mai eficient - apa nu balteste;
  • toate lucrarile de ingrijire sunt reduse la un minim de efort si de timp;
  • cultura poate fi protejata cu mai multa usurinta de daunatori si de ger;
    Cultura infiintata in paturile inaltate poate fi de flori sau de legume. Orice tip de cultura ar fi, se poate apela la un design ingenios si o combinatie potrivita de materiale pentru a crea din acesta un punct de interes in gradina.

Niciun comentariu: