marți, 24 august 2010

Inca o carte la colectie!

    Am inceput sa studiez cartea dl. John Brookes, nu de mult timp, si a inceput sa ma fascineze modul sau de gandire. Majoritatea ideiilor se adreseaza gradiniilor cu suprafete mici si foarte mici, gradiniilor de pe acoperis si chiar balcoanelor. Brookes combina in amenajarile sale, mai multe stiluri intr-un mod placut, astfel incat rezultatul final este o opera stilizata dupa personalitatea proprietarului.
   Cartea cuprinde mai multe proiecte, cu schite si poze, exemplificate etapa cu etapa. In ea se vorbeste si despre cateva elemente de baza in ale gradinaritului (stil, culoare, forme etc).
   Eu una nu prea am incredere in cartile traduse in romana (mai ales cele de gradinarit) insa am luat aceasta carte pentru ca este mai usor de lecturat, iar textul este destul de subtirel. Pozele sunt baza! 
    O recomand cu caldura celor pasionati de gradinarit.

  "Nu materialul este cel care face ca alcatuirea unei gradini sa fie costisitoare, ci efortul fizic pe care il presupune realizarea acestuia."
   "Pentru a folosi la maximum un spatiu restrans este necesar sa ne eliberam de toate prejudecatile legate de caracterul unei gradini: locul in care acesta ar trebui sa existe si elementele pe care ar trebui sau nu sa le contina, Gradinile, in primul si in primul rand, sunt destinate oamenilor, nu plantelor."
    "Secretul pentru valorificarea la maximum a micului dumneavoastra spatiu, atat din punct de vedere vizual, cat si ca utilitate practica, consta in proiectarea si crearea unui stil al spatiului care sa corespunda modului dumneavoastra de viata, precum si caracterului casei dumneavoastra si ale imprejurimilor acesteia."
   "Notiunea de proiectare a gradinii este mai accesibila daca veti considera gradina o camera, deoarece la scara mica principiile sale sunt extrem asemanatoare cu cele ale arhitecturii de interior."
   "Pentru majoritatea oamenilor, proiectarea gradinii are loc dupa ce hotarasc stilul interiorului, asa ca este recomandabil sa incepeti prin a privi dinspre intrerior spre exterior."
   "Tehnica rezolvarii cu succes a situatiilor in care spatiul este neprietenos nu tine de activitati de gradinarit la pret redus, ci este mai degraba o chestiune de scenografie, in care recuzita, iluzia, lumina si culoarea pot fi folosite pentru a crea un loc plin de viata."
   "O gradina mica reusita, fie ea la nivelul solului, pe un balcon sau pe un acoperis, este una in care toate elementele constitutive, de la cele mai mici la cele mai mari, sunt in deplina armonie."
   "Secretul crearii unui stil pentru mica dumneavoastra gradina este sa intelegeti esenta unei privelisti."

Niciun comentariu: