duminică, 17 octombrie 2010

Ferestrele, ochii casei!

   Designul unei gradini este o lucrare judicioasa, asemeni designului unei incaperi. Necesita analize aprofundate si multa gandire, pentru ca rezultatul final sa fie unul exceptional. Noi raspundem la cerintele clientiilor, le indeplinim dorintele, iar uneori cautam sa le acordam putina indrumare acolo unde o mica schimbare de perspectiva poate imbunatati calitatea amenajarii. 
   O gradina este considerata o camera deschisa ce are menirea de a imbunatati confortul propritarului, fie ca acesta se afla in casa si se odihneste pe canapea, iar din cand in cand arunca cate o privire pe feresatra pentru a-si scalda ochii, fie ca sta tolanit pe un sezlong, afara langa o bordura inflorita citind o carte si savurand mirosul imbatator al florilor.
   Pe timp de iarna ne petrecem cea mai mare parte a timpului inchisi in case sau cladirea biroului unde lucram. Iar uneori, cand ochii sunt obositi, putem lua cana cu ceai in mana si ne asezam in fata unei ferestre fixand privirea asupra unui arbore care cel mai probabil este imbracat in zapada. Apoi scurtam imprejurimile, observand activitatea ce are loc in exterior. Nu cautam nimic anume, doar privim!
   La o casa ceea ce este dincolo de o fereastra poate afecta ceea ce se afla in interior... si aici ma refer mai mult la spatiu. Sunt blocuri construite prea aproape unele de altele, astfel incat singura ta priveliste este incaperea vecinului din blocul vis-a-vis. Nimanui nu-i place sa petreaca multe ore intr-o camera intunecata de peretii vecinilor. 
   Dar nu numai peretii sunt cei care pot degrada starea unei persoane, ci si o amenajare de prost gust sau mai rau... un spatiu neingrijit. Nu inchidem perspectiva din fata unei ferestre plantand arbori si arbusti desi, dar nici nu o lungim lasand un gol imens pe peluza. Ceea ce plantam in exterior, va avea sigur impact fata de ceea ce se petrece in interior. 
   Intr-un birou ce are ferestre largi orientate spre un grup de arbori,  salariatii sunt mai activi decat intr-unul ce are deschidere catre circulatii rutiere sau puncte de socializare. De ce? Pentru ca arborii au menirea de a inchide orice perspectiva ce poate distrage atentia salariatul de la activitatea sa, iar verdele frunzelor calmeaza nervul ochiul.
   La mine acasa parintii sunt cei care se bucura de binefacerile unei gradini... ei fiind cei care au fereastra orientata catre ea. In fiecare dimineata, deschid geamul si arunca cate o privire de-a lungul gradinii. Nu s-au schimbat prea multe fata de ziua de ieri, dar simplul fapt de a sta si analiza ce se intampla in ea ii linisteste. E un mod placut de a-ti incepe ziua. 
   Eu de de alta parte, am fereastra orientata catre casa vecinului. E o priveliste cam trista, insa singurul lucru care ma bine dispune este o salcie minunata aflata in curtea lor, pe care ador sa o vad cum danseaza indrumata de vant. :) 

Niciun comentariu: