marți, 7 decembrie 2010

Cateva lucruri despre Euphorbia sau Steaua de Craciun!

Sursa: Wikipedia
   Se apropie Craciunul, iar goana dupa cadouri e in toi! Atunci cand sunteti in pana de idei de cadou (pentru femei), tot timpul va puteti baza pe o florarie (nu aveti cum sa dati gres cu o floare), iar speciile de Euphorbia pulcherrima au invadat piata. Sunt deosebit de frumoase si au o gama de culori destul de cuprinzatoare: rosu, roz, alb-crem, galbene si mai nou au aparut varietatii cu "stropi de culoare".
   Toata lumea confunda florile Poisentiei (care sunt mici de culoare galbena si se afla in varful plantei), cu bracteele colorate ce inconjura baza florilor si care constituie elementul decorativ al acestei plante. Este sigura planta care isi schimba culoarea bracteelor pe timp de iarna, de aceea apare si in perioada Craciunului. 
   Trebuie luat in considerarea faptul ca aceasta planta contine latex (seva laptoasa) ce poate provoca alergii si iritatii anumitor persoane.
   Ingrijirile din timpul infloririi sunt simple: lumina puternica si directa, dar evitati soarele dupa-amiezii; ingrasamant granular cu difuzie lenta (NPK 1:1:1); umiditate aerului se regleaza cu ajutorul unui pat de pietris umed (in momentul in care porneste incalzirea centrala), udare saptamanala (goliti farfuria de apa), temperatura optima de 20-22gr C.
   Dupa o perioada de timp tulpinile sale se vor degrada (ii vor cadea frunzele), moment in care planta se pregateste pentru repausul anual, iar udarile se raresc. Dupa caderea ultimelor frunze tulpina se taie la 20 cm de la sol. Se pastreaza la o temperatura de 10-12gr C si o umiditate atmosferica de 70-80%. In luna aprilie planta se poate muta in alt ghiveci si la o temperatura de 18-20gr C. La inceput se va uda moderat, iar cand lastarii incep sa creasca, mai intens. 
  Cu doua luni inainte de Craciun, puneti planta intr-o camera intunecoasa intre orele 8-16. Are nevoie de "zile scurte" pentru a inflori.

Niciun comentariu: