miercuri, 8 decembrie 2010

O idee trasnita!

Sursa: Core77.com
   Vesnic imi place sa scotocesc pe internet pentru idei noi in ale gradinaritului, ceva ce pur si simplu te face sa zici: "La asta nu m-as fi gandit vreodata". Iar zilele acestea am facut din nou o descoperire.
   In multe reviste si carti ti se spune ca poti avea verdeturi (in special condimente) proaspete pe timp de iarna, daca le cultivi in ghivece si jardiniere in casa, la fereastra. Si mi se pare o idee grozava, mai ales cand vine vorba de frunze de patrunjel. Dar ce ati spune daca v-as vorbi despre cultivarea rosiilor, salatei verzi si chiar a capsunilor in casa, in fata ferestrei!?
   Aflati intr-o lupta continua cu fructele si legumele crescute cu ingrasaminte chimice, un grup de tineri au dezvoltat ideea de windowfarm (ferma din fereastra). Au construit un sistem format din sticle de plastic, tuburi si o pompa de aer pentru a creste verdeturi. Sistemul este pus in fata ferestrei si alimentat cu ingrasaminte si apa in mod controlat. 
   Ideea a prins atata de bine in America, incat a inceput sa raspandeasca si pe alte continente, intre timp formandu-se un colectiv de memebri ce testeaza si incerc sa aduca imbunatatiri la sistem. Conceptul de windowfarm s-a introdus si in scoli, copii invatand care sunt beneficiile cresterii si consumarii legumelor crescute cu ajutorul sistemului.  
   Va recomand sa intrati pe site-ul lor oficial: http://www.windowfarms.org/ si sa aflati mai multe! Aici puteti afla cum va puteti achizitiona un astfel de sistem sau cum il puteti crea acasa, precum si sfaturi si noi descoperiri ce implica sistemul.

Niciun comentariu: