miercuri, 7 martie 2012

Highgrove - povestea gradinii printului Charles

    Designeri: Sir Roy Strong, Rosemary Verey, Isabel Bannerman, Julian Bannerman, Miriam Rothschild, Sixth Marchioness of Salisbury
        Proprietar: Ducele de Cornwall
        Stilul gradinii: sec. XX si XXI, formal si informal
        Intindere: 15 acri (6 ha)
        Locatia: Tetbury, Gloucestershire, Anglia

      Gradina printului de Wales a fost creata incepand cu anul 1981 si a oferit proprietarului ocazia de a-si exercita principiile legate de gradinaritul organic. Acesta si-a chemat alaturi pe cei mai buni si experimentati designeri si a creat o echipa cu care a pus lucrurile in miscare.
        Cand printul Charles s-a mutat la Highgrove, existenta gradinii a fost nesemnificativa. Astfel, prioritatiile echipei au constat in crearea unei legaturi intre casa si gradina si intre gradina si mediul inconjurator. Acum gradina este impartita in mai multe zone intime, fiecare avand propria identitate si o atmosfera aparte. In aproprierea casei se afla Gradina ceasului solar (Sundial garden) a carui plantatie s-a facut bazandu-se pe combinatia de negru si alb (tonuri inchise si deschise) cuprinzand specii de corn, maci, trandafiri, violete, caldaruse, primule si scabiosa. Gradina terasa (Terrace garden) aflata in partea de vest este acoperita de exemplare de cretisoara, lunaria, capsuni salbatice, levantica, nu-ma-uita si garofite. Gradina de legume (Kitchen garden) ofera un peisaj de poveste: cu tunele create din pomi fructiferi condusi pe spalier si paturi inaltate pline cu legume proaspete. In alta parte, gradina cu butuci (the Stumpery) prezinta o trasatura mai neobisnuita si adaposteste colectia printului de ferigi si crini de toamna (Hosta). O aditie mai recenta este gradina tapetata (Carpet Garden), creata intr-un stil maur, bazat pe designul carpetelor orientale detinute de catre print.
       Obiectele captivante sunt plasate pretutindeni in gradina si reprezinta cheia succesului. Acestea cuprind statui, fantani, porti, arcade si casute pentru pasari, toate jucand un rol esential in amenajare. Printului ii plac si vasele de teracota care sunt asezate artistic in toata gradina. Gradina are o suprafata mare si este o placere pentru ochiul vizitatorului.

Sursa: 1001 gardens you must see before you die





Vizitati si site-ul oficial al gradinii Highgrove!

Niciun comentariu: